Welkom bij Frank Wijdenbosch

"Jongen je weet het toch, acteurs zijn gekke mensen en ze hebben nooit geld."

Blakka Lola

Periode: september 2001 - maart 2003

voorstelling Blakka Lola

Het levensverhaal van de eerste zwarte prostitué van de Wallen.

In de late jaren zeventig liep op de Amsterdamse wallen een oudere, zwarte prostituee rond. Ze was een begrip, iedereen kende haar. Vanachter hun hand fluisterde men haar naam: Blakka Lola. Als ze merkte dat ze werd aangegaapt en nagestaard begon ze onbedaarlijk te schelden.

Frank Wijdenbosch als Blakka Lola

Frank Wijdenbosch als Blakka Lola

Blakka Lola groeide op in een kindertehuis te Paramaribo. Op vroege leeftijd werd ze door zendelingen meegenomen naar Nederland om als dienstmeisje te fungeren. Al snel belandde Blakka Lola in de prostitutie. Ze was de eerste Surinaamse prostituee op de wallen. Tussen Blonde Greet, Belgse Gonnie en Manke Joke was ze een exotische verschijning.

Frank Wijdenbosch als Blakka Lola

 

Vanuit heel Nederland kwam men deze mysterieuze zwarte attractie bekijken. Zelf deed Zwarte Lola niet geheimzinnig over haar werk. Tot op hoge leeftijd speelde ze de hoer. Ze werkte zich via de prostitutie omhoog tot redelijk welvarende vrouw. Ze stond dan ook bekend als een gul en sociaal mens. Toch bleef zij, ondanks al haar contacten, een eenling. Ze woonde ongeveer 60 jaar in Nederland maar bleef altijd naar haar geboorteland verlangen.

Frank Wijdenbosch als Blakka Lola

De Surinaamse acteur en theatermaker Frank Wijdenbosch speelt verschillende levensfases van Blakka Lola. Hij raakte gegrepen door het leven van deze vrouw. Wie was zij? Hoe heeft ze zich gehandhaafd in haar wereld? Heeft zij zich aangepast of heeft ze haar omgeving veranderd? Waarvan heeft zij gedroomd? Wat heeft ze bereikt? Was zij Surinaams of Nederlands? Of was ze geen van beide.

Speellijst Blakka Lola

Blakka Lola tekst

Blakka Lola Credits

Geproduceerd door St. Seven Arts met subsidie van het Fonds voor de podiumkunsten en het Lira Fonds, geregisseerd door Ernst Braches. Met drie uitverkochte voorstellingen in Suriname in theatre CCS aan de Gravenstraat 112 .

:


Producties

Voorstelling Kophonger
Kophonger

Voorstelling Kasmoni
Kasmoni

Voorstelling Ondro Makandra
Ondro Makandra

Voorstelling Jaap en Shirley
Jaap en Shirley

Jongen je weet het toch, acteurs zijn gekke mensen en ze hebben nooit geld.

Kindervoorstellingen

  • Heldinnen I
  • Heldinnen II
  • Ik heb een jurk
  • Westerparkse Theaterspeeldagen

Contact Stichting Seven Arts

sevenarts@upcmail.nl

logo Seven arts